01/12/2019

Financiële situatie Nederland

We worden de laatste weken overspoeld met financieel nieuws. Het gaat slecht met Griekenland, het gaat slecht met de euro, de staat wil op allerlei zaken bezuinigen, Nederland kampt met een hypotheekprobleem en Italië krijgt een nieuwe regering om de crisis tegen te gaan.

We kunnen de TV of radio bijna niet meer aanzetten of we krijgen meer negatief nieuws te horen. In Nederland zelf merken de meeste mensen op dit moment eigenlijk maar weinig van een crisis, maar dankzij alle negatieve media aandacht lijkt het toch alsof we in een crisis zitten. Veel Nederlanders vragen zich nu wel af, hoe staat Nederland er eigenlijk financieel voor?

Ondanks alle negatieve berichten is de Nederlandse economie een van de meest stabiele economieën in de Europese Unie. De inflatie is in Nederland op dit moment weliswaar iets hoger dan normaal, maar in vergelijking met andere lidstaten van de EU valt het allemaal reuze mee. Nederland is, net als Duitsland, een van de landen die een vrij gezonde economie heeft.

Het begrotingstekort zal in Nederland het komend jaar op 2,9% liggen, dat is iets hoger dan verwacht. We voldoen echter nog altijd aan de EMU-norm en er worden in Nederland dan ook geen grote problemen verwacht.  Toch kunnen we niet achterover leunen en er zullen dus wel maatregelen moeten worden genomen.

Zo moeten we in Nederland veel bezuinigen. Daardoor zal ons begrotingstekort afnemen en hoeven we dus minder geld te lenen. Het zorgt er tevens voor dat we een goede kredietstatus behouden en de regering goedkoop geld kan lenen. Andere landen zoals Griekenland en Italië hebben meer moeite om te bezuinigen en zij betalen daar nu de prijs voor.

Het grootste probleem dat op dit moment voor de deur staat, is het probleem rondom de Euro. Vooral door landen met een groot begrotingstekort, zoals Griekenland, Italië, Spanje, Portugal en Ierland zou deze flink onder druk kunnen komen te staan. Het is moeilijk om aan te geven wat er in de toekomst gaat gebeuren, vooral omdat zelfs economische experts het niet eens kunnen worden over hoe de toekomst van de Euro eruit ziet.

De Europese overheid lijkt in ieder geval vastbesloten te zijn om de Euro te steunen en het is dan ook maar te hopen dat het hulppakket, de ESFS, succesvol is en dat de problemen verder beperkt zullen blijven.

Laat wat van je horen

*