01/13/2019

Sollicitatie tips

We lopen er steeds vaker tegenaan, werkloosheid. Sinds de economische crisis van 2008 is er meer werkloosheid in Nederland dan van te voren. Het wordt steeds moeilijk om  een baan te vinden. Een goed voorbeeld is supermarkt gigant Albert Heijn die erom bekend staat geen contracten te verlengen na drie jaar. Wat als resultaat heeft dat er weinig tot geen 20 jarige in Albert Heijns verspreid over Nederland werken.

Doordat het vinden van een baan steeds moeilijk wordt solliciteren er steeds meer mensen op meerdere functies. Wat gevolg heeft dat bedrijven een keuze moeten maken uit steeds meer sollicitanten. Dit biedt ze tegelijkertijd de mogelijkheid om zwaardere selectieprocedures toe te passen.

Het is daarom van sterk belang om jezelf goed in te lezen over een bedrijf. Tevens is het makkelijk om de persoon waar je een gesprek mee gaat hebben na te trekken door middel van sociale media kanalen. Dit zullen ze andersom ook doen! Heb je dus een sociaal media profiel waar je veel ‘onzin’ op zet, scherm deze dan af.

Solliciteren begint met het schrijven van een brief, op basis van deze brief vindt vaak een gesprek plaats. Dit gesprek kan worden vervolgd door een IQ test maar ook door een vaardighedentest. Dit hoeft niet altijd zo te zijn maar wordt wel steeds vaker gedaan. Het is daarom erg belangrijk om goed voorbereid naar een sollicitatie gesprek te gaan als je het meeste kans wilt maken op de baan.

Laat wat van je horen

*