01/19/2019

Veramerikanisering van de arbeidsmarkt?

vrijheidsbeeld

Is het inhuren van een payroll bedrijf nou om onder bepaalde regeltjes uit te komen of gewoon gemakkelijk voor een bedrijf?

Deze vraag horen we steeds vaker en hierover bogen zich enkele arbeidsjuristen en vakbonden, zo meldt Vereniging Payroll Ondernemingen. De juristen en de vakbonden noemen het zelfs verantwoordelijkheid ontduiking, een schijnconstructie waarbij de verantwoordelijkheid voor het personeel ontlopen wordt. Ze willen zelfs dat payroll afgeschaft wordt en worden in hun mening gesteund door Tweede-kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA. Zij vindt dat het gebruikt wordt om onder de CAO wet uit te komen en spreekt zelfs van een veramerikanisering van de arbeidsmarkt zo meldt het NOS. De werkgevers zijn het hier absoluut niet meer eens en noemen het juist een goede ontwikkeling.

 

Het lijkt op dit moment niet waarschijnlijk, maar wie wordt er de dupe wanneer het toch zover zou komen dat het payrollen afgeschaft wordt? Dit lijken de flexwerkers te worden. Het flexibel zijn aan de hand van de goede en slechte fases van een sector is namelijk voor bedrijven veiliger. Werkgevers zullen ook niet wanneer payroll afgeschaft wordt allemaal vaste krachten aannemen. Er zal dan naar alle waarschijnlijkheid meer gewerkt gaan worden met uitzendkrachten en dit is het probleem verleggen.

 

Pieter Molijn, 17 jaar actief in de flexbranche als consultant is van mening dat er niet meer gedacht moet worden in baanzekerheid, maar in werkzekerheid. De vraag naar werk verandert, de banen veranderen. We moeten er niet vanuit gaan dat je altijd hetzelfde vak blijft uitoefenen. Het doel moet wel zijn om tot je pensioen aan het werk te blijven. Doe geld te steken in opleiding en ontwikkeling houden we werknemers inzetbaar en maken we ze weerbaar tijdens ingrijpende veranderingen in de vraag naar bepaalde arbeid.

Bron:
flexnieuws.nl

Laat wat van je horen

*