12/09/2018

Wat te dragen tijdens een sollicitatiegesprek

effect-schoenen-solliciterenEen sollicitatie is en blijft een enge aangelegenheid. Hoewel er veel tips zijn voor tijdens een sollicitatiegesprek, is het resultaat altijd nog maar afwachten. Wat wel vaak helpt, is een goede outfit. Een eerste indruk kun je immers maar een keer maken, dus kun je er maar beter voor zorgen dat dit een goede indruk is!

Een goede outfit

Wanneer je gaat solliciteren, doet een pak het altijd goed. Als je hier een goed overhemd onder draagt, is de kans groot dat je een professionele indruk maakt. Qua kleding zijn er echter nog een aantal andere zaken waar je goed op moet letten wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat. Ten eerste is het natuurlijk van belang dat je kleren netjes gestreken zijn. Het komt erg slordig over als binnenloopt in een gekreukeld overhemd. Ook is het handig als de outfit goed past. Draag ook geen opvallende horloges e.d., je wilt immers dat de interviewer op jou let, en niet op je accessoires. Daarnaast is het handig je te kleden volgens het seizoen. Je wilt namelijk niet zitten bibberen of enorme zweetvlekken krijgen tijdens het sollicitatiegesprek. Voor een overhemd is het daarnaast het beste om drukke prints te vermijden. Het is het beste om effen kleuren die je huidskleur flatteren te dragen. Dit geldt ook voor sokken en dassen: vermijd stripfiguren en draag lange sokken zodat je benen niet zichtbaar zijn. Een streep op de das kan weer wel, als het maar subtiel blijft. De goede lengte voor de das is precies tot op de broekrand.

Als laatste loont het ook om mooie schoenen te kopen. Nette schoenen maken je outfit af, maar hoeven net altijd ‘stijf’ te zijn. Casual sneakers, of beter gezegd nette veterschoenen, kunnen vaak ook prima gedragen worden onder een nette outfit. Steeds vaker zie je binnen bedrijven dat het personeel om sneakers of gewone veterschoenen rond loopt. De klassieke zakelijke schoen maakt langzaam steeds meer plaats voor de sportievere trend van dit moment.

how-to-dress-interview

Hoe wil je overkomen?

Het is belangrijk in acht te nemen hoe je over wilt komen. Kijk eerst goed naar de kleding van de werknemers binnen het bedrijf, en kies aan de hand daarvan wat je aan doet. Je wilt niet over- of underdressed aankomen. Met een pak en een wit overhemd straal je zakelijkheid en autoriteit uit. Als je hier wat minder voor wilt gaan, kun je het verzachten met een overhemd in een lichte kleur. Dit houdt je outfit professioneel, zonder gelijk te streng over te komen.

Als laatste is het natuurlijk van het grootste belang dat je een outfit draagt waarin je je gemakkelijk voelt. Dit geeft je meer zelfvertrouwen en dat zal je ook uitstralen.

Laat wat van je horen

*